diumenge, 21 d’octubre del 2012

La Descripció


A l'assignatura de COED hem parlat de la descripció, que és la representació d'alguna cosa  mitjançant paraules. L'objectiu principal de la descripció és fer veure als altres o que imaginin i intentin recrear el que els hi estem descrivint. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets fins als més abstractes.


El mode d’organització descriptiu pot ser el dominant en un text, però en la major part de textos pot aparèixer combinada amb altres seqüències. Per exemple, en l’àmbit literari, la descripció acostuma a aparèixer junt amb la narrativa i el diàleg, és essencial en el món de la ficció.


Podem distingir dues classes de descripció: l’objectiva i la subjectiva.


Objectiva: L’autor adopta una actitud imparcial davant de l’objecte descrit. Es limita a descriure tal com és i dir les característiques que millor el defineixen sense donar la seva opinió, fer judicis de valor o intentar suscitar emocions en el lector.

Subjectiva: L’autor dóna la seva opinió sobre l’objecte descrit i intenta influir en el lector.



El primer que hem de fer per començar una descripció és:


Idear: Significa explorar la situació, és a dir, intentar trobar les paraules precises per descriure l’objecte. Pot ser influït per l’objectivitat o subjectivitat de l’autor, pel context de la comunicació, el propòsit del text.

Ordenar: Significa ordenar les informacions que hem obtingut.

Textualitzar: És la redacció del text, a partir de les informacions que hem ideat i ordenat, de forma coherent, cohesionada i intel·ligible. 


* Diferents exemples vistos a l'aula:

1. LES CANÇONS
- El gripau blau: que parla d'un gripau que és  molt cregut, amb una lliço moral al final.




Lila:descriu una noia anomenada Lila.



Pedro navaja: descriu un dia en la vida de Pedro Navaja, de forma narrativa.



2. EL CONTE




- Abiyoyo: és una narració del Xesco Boix on fa una descripció d'un personatge anomenat Abiyoyo









3. LA POESIA


Hem vist la poesia visual d'en Joan Brossa. Amb només una imatge podem descriure allò que volem de manera que tothom ho entengui, o almenys pensi alguna cosa.







 QUI ETS, TU?
Amb tot el que sabem de la descripció hem hagut de fer una activitat per descriure un company per mitjà d'una imatge amb una paraula o frase. Això ens a permés per un costat aprendre més dels companys i buscar una manera creativa de descriure a algú, a la vegada que hem practicat l'exposició oral per explicar els motius de la nostra imatge.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada